Usein kysyttyä ilmalämpöpumpuista
Oletko hankkimassa ensimmäistä ilmalämpöpumppua ja jokin asia mietityttää?
Keräsimme tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Jos et löytänyt vastausta omaan pulmaasi, niin ota yhteyttä! Meillä on reippaasti kokemusta monenlaisista lämpöpumpuista, asennuksista ja huollosta. Suosittelemme mielellämme myös tilaasi ja tarpeisiisi sopivia lämpöpumppumalleja. Toimimme pääasiassa Porissa ja lähikunnissa.
Miten ilmalämpöpumppu toimii?
Ilmalämpöpumppu koostuu sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä kylmäainetta yksiköiden välillä. Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään, jolloin kylmäaine sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa kylmäaine nesteytetään ja lämpö luovutetaan kylmäaineesta. Hyöty saavutetaan siitä, että koko prosessiin kuluu ulkolämpötilasta riippuen vain noin viidesosa sähköä laitteen takaisin tuottamaan lämpöenergiaan verrattuna.
Kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää energiaa?
Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää öljy- tai suorasähkölämmitteisen asuntosi lämmityskuluissa jopa 55 %. Sähkölämmityksen tehostamisprojekti Elvarissa saatiin säästötuloksiksi hieman yli 250 pientalokohteen seurantaryhmässä keskimäärin reilun 3 000 kWh:n vuotuinen säästö. Säästömäärän todettiin vaihtelevan merkittävästi talokohtaisten tekijöiden vuoksi. Myös muun lämmitysjärjestelmän säätö ja talon ominaislämmitystarve (kWh/m² vuodessa) vaikuttavat säästötulokseen paljon.
Miten ilmalämpöpumppu toimii omakotitalon viilennyksessä?
Omakotitalon viilennykseen tehokkain viilennysjärjestelmä on ilmalämpöpumppu. Kaikki ilmalämpöpumput sopivat viilennyskäyttöön. Ilmalämpöpumppua hankittaessa on tärkeää varmistaa, että sen teho on riittävä. On harmillista, jos teho loppuu kesken pahimman hellekauden. Kehittyneimmissä ilmalämpöpumpuissa on myös automaattinen kuivatustoiminto, joka kuivattaa sisäyksikön aina, kun laite suljetaan. Tämä varmistaa, ettei laitteeseen pääse kertymään hometta yms. bakteerikasvustoa.
Viilentäminen ilmalämpöpumpulla on edullisempaa kuin lämmittäminen. Lämmityskäytössä laite ottaa esim. -15°C ulkoilmasta lämpöä ja tuottaa sisäyksiköllä esim. +25°C lämmintä ilmaa, kun taas viilennyskäytössä viilennetään +27°C sisäilma +23–25 asteeseen. Keskimäärin viilennys maksaa noin 0,30–0,50 € vuorokaudessa.
Mihin ilmalämpöpumpun sisäyksikkö asennetaan?
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön oikea sijoitus on tärkeää, jotta laitteesta saataisiin maksimihyöty. Sisäyksikkö sijoitetaan keskeiseen paikkaan, josta lämpö (kylmä) jakaantuu hyvin koko huoneistoon. Sisäyksiköstä ilmavirran tulisi lähteä kiertämään mahdollisimman laajalle alueelle ja moneen huoneeseen. Keittiöön laitetta ei kannata kuitenkaan asentaa, sillä rasvaisessa ympäristössä suodattimet tukkeutuvat nopeasti ja laitteen teho jää vähäiseksi.
Sisäyksikkö sijoitetaan mieluummin siten, ettei sen alla tai läheisyydessä jouduta oleskelemaan jatkuvasti. Sisäyksikköä ei kannata asentaa olohuoneen sohvan päälle tai makuuhuoneeseen, vaikka ilmastointikeskuksen äänitaso ja puhallusnopeudet olisivatkin alhaiset.
Sisäyksikkö sijoitetaan siten, että puhallettava ilma ei törmää muutaman metrin matkalla mihinkään kohteeseen, koska törmättyään lämmin ilmavirtaus nousee nopeasti ylöspäin. Sisäyksikkö sijoitetaan ulkoseinää vasten, mikäli mahdollista, jolloin päästään lyhempiin putkivetoihin ja vältytään putkien koteloinneilta sisäpuolella. Sijoituksessa kannattaa huomioida myös äänien minimointi sekä ulkonäölliset seikat.
Mihin ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan?
Ilmansuunnalla ei ole juurikaan merkitystä laitteen energiataloudelle. Ulkoilman lämpötila talon ulkoseinustalla on talvisin lähes sama niin talon pohjois- kuin eteläpuolellakin. Kesäaikana taas on hyvä, jos ulkoyksikkö sijaitsee varjossa.
Ulkoyksikkö voidaan kiinnittää seinään tai lattia-/maatukiin. Seinäkiinnityksen on oltava tukeva ja sellainen, ettei rakenteisiin tule runkoääniä. Hirsirakenteisissa taloissa runkoääniin on suuri vaara, joten sijoita ulkoyksikkö mieluummin maapukin varaan tai sokkeliin.
Ulkoyksikön on sijaittava niin korkealla maan pinnasta, ettei se jää talvella lumen alle. Asennuskorkeus on n. 50–100 cm.
Laitteen ympärille on jätettävä riittävästi tilaa. Vähimmäisetäisyydet: ulkoyksikön ja seinän väli yli 10 cm, sivuseinään yli 25 cm, ulkoyksikön edessä yli 100 cm.
Lämmityskäytössä kostealla ja viileällä säällä ulkoyksikön pohjan rei’istä tulee kondenssivettä jopa 10–20 litraa vuorokaudessa.